Yarımadanın şifa merkezi

Yarımadanın şifa merkezi

Başhekim Opr. Dr. Adıgüzel Demirel’in yönetimindeki Urla Devlet Hastanesi, bölge yaşayanlarının en büyük şansı durumuna geldi.

05 Ocak 2017 - 02:50 - Güncelleme: 05 Ocak 2017 - 02:54

Sağlık hizmeti, hiç kuşkusuz ki taviz verilemeyecek, özveride bulunulamayacak temel unsurların başında gelen ihtiyaçlarımızın en önemlisidir. Göbek bağımızın kesilmesiyle başlayan cerrahi müdahale sonrasında hastalıklar nedeniyle pek çok kez sağlık kuruluşlarının kapısını çalar, şifa ararız… Bu arayışlarımızda da sağlık kuruluşları çalışanlarından ilgi, güleryüz ve doğru teşhis sonrasında gerekli tedaviyi beklemek, en temel haklarımızın başında gelir.

Bu kriterler göz önüne alındığında; Başhekim Opr. Dr. Adıgüzel Demirel’in yönetimindeki Urla Devlet Hastanesi, bölge yaşayanlarının en büyük şansı olarak ön plana çıkıyor.

Dünyada sadece üç tane bulunan Taaffuzhane binasının yer aldığı Karantina Adası’nda 1 Kasım 1955 yılında ‘Deniz ve Güneş Tedavi Enstitüsü’ adı altında hizmete başlayan Urla Devlet Hastanesi, bugün sağlık hizmetlerindeki atılımlarla, Türkiye’deki diğer hastanelere öncülük eder duruma ulaştı. Açılışından 5 yıl sonra 1960 yılında Kemik ve Mafsal Hastalıkları Hastanesi kimliği ile faaliyet göstermeye başlayan, 1986 yılına kadar da Tek Dal Hastanesi olarak faaliyetini sürdüren sağlık kuruluşu, 1986 yılından itibaren de  Urla Devlet Hastanesi olarak tüm dallara hizmet vermeye başladı. Urla Devlet Hastanesi, 10 Ekim 2014 tarihinde Özbek Köyü yolundaki yeni binasına taşındı ve bu tarihten sonra gerçekleştirilen atılımlarla da sadece Urla’nın değil, Çeşme, Seferihisar, Karaburun ve Güzelbahçe’den gelen hastalarla birlikte 300 bin nüfusa hizmet vermeye başladı.

img-20150311-wa0077-320-x-240İzmir’de ilk, Türkiye’de 5. ‘Anne Dostu Hastane’ unvanını elinde bulunduran Urla Devlet Hastanesi, ‘Bebek Dostu’ unvanıyla da gururlandırıyor. Gerek fiziki yapısı gerekse sunulan hizmet kalitesiyle de Türkiye’nin ilk ‘Yaşlı Dostu Hastane’ olmak için gerekli başvuruyu yaptı. Şu an sertifikasyon süreci bekleniyor. Urla’yı gururlandıran bir başka başarı da 21 Kasım 2016 tarihinde yapılan Sağlık Bakanlığı Kalite Denetimi sonrasında geldi. Urla Devlet Hastanesi, Sağlık Bakanlığı’nın kriterlerinin üzerinde verdiği hizmet nedeniyle, Bakanlık tarafından 100 üzerinden 100.5 puan ile ödüllendirildi.

Urla Devlet Hastanesi’nin bir başka özelliği de ‘Kağıtsız Hastane Seviyesi’ne ulaşmış olması. ‘HIMSS STAGE 6’ seviyesinde bulunan sağlık kuruluşunda işlemler dijital olarak gerçekleşiyor. Bu sayede hastanede hastaların ilaç uygulamaları ve tetkik işlemleri tamamen elektronik ortamda yapılıp saklanıyor.

160 yatağa sahip Urla Devlet Hastanesi’nde 68 hekim, 45 adet poliklinik odası, 9 yataklı 2. basamak yoğun bakım ünitesi, 5 adet genel, 1 adet lokal salon olan ameliyathanesi, 6 adet SDL odası olan doğumhane, 2. basamak acil servis, fizik tedavi ünitesi, hemodiyaliz ünitesi, palyatif servisi, patoloji, transfüzyon merkezi, biyokimya, mikrobiyoloji laboratuarları, mamografi, BT, MR, kemik dansitometrisi,  renkli doopler, odyometri, endoskopi, EEG, EMG minimum  çekimlerinde hastalara hizmet sunuyor.

Urla Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde yılda 100.000’nin üzerinde hastaya ilk müdahale gerçekleştiriliyor. Acil servis fiziki olarak triaj alanı, bekleme salonu, hızlı bakım alanı, enjeksiyon-pansuman ünitesi, cerrahi müdahale ünitesi, alçı-atel ünitesi, yeniden canlandırma ünitesi, acil radyoloji/laboratuar birimi, izolasyon ünitesi ve gözlem ünitelerinden oluşuyor. Acil serviste aktif olarak hizmet veren 25 sedye/yatak bulunuyor. Acil hastalar için 7/24 röntgen ve bilgisayarlı tomografi çekilebilen hastanede mesai saatleri içinde ultrason ve MR da çekilebiliyor.

Hemodiyaliz Ünitesi’nde hastaların diyaliz süresince sıkılmaması için de her türlü konfor yer alıyor.  Her bir hasta için uydu sistemine bağlı, bireysel televizyon ve televizyon kulaklığı, müzik, internet erişimi bulunuyor. Her hemodiyaliz cihazı için ayrı elektrik paneli bulunan serviste olası elektrik kesintilerinde UPS, jeneratör devreye giriyor ve diyaliz hizmeti kesintisiz devam ediyor.

Hasta servis ağı da genişletilen hastanede uzak da olsa ikametgâh adreslerinden alınan hastalar, diyaliz bitiminde yine evlerine kadar servis araçlarıyla bırakılıyor.

Urla Devlet Hastanesi’nde, yurtdışında yaygın uygulanan fakat Türkiye’de nadir olan Manuel Terapi  (Manüplasyon) de Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Hakan Kıvılcım tarafından icra ediliyor. Manuel Tedavi ‘de en basit tanımıyla eklem manüplasyonu (elle müdahale) ile ağrılar gideriliyor. Bu tedavi kırık, romatizmal, kanser kaynaklı olmayan boyun, sırt, bel ağrıları başta olmak üzere kalça, diz, ayak bileği gibi diğer eklem ağrılarında da faydalı olabiliyor.

Sezaryen oranı düştü

İzmir’de ilk, Türkiye’de 5. Anne Dostu Hastane unvanını taşıyan Urla Devlet Hastanesi’nde, doğumun sorumluluğunun yalnızca ebe ve doktorla bitmediği, anne adayları ve ailelerinin de dahil olduğu bir ekip işi olduğu bilinci kabul ediliyor. Bu yönde anne adayları ve ailelere de gerekli bilgilendirme yapılıyor.

Gebe eğitimleriyle bilinçlendirilen anne adaylarının normal doğum hakkını sonuna kadar kullanmaları ve tecrübeli ekibin işbirliği ile normal doğum oranı artarken sezaryen oranı hızla düşüyor. Doğum ünitesinde ten tene temas, göbek kordonunun geç kesilmesi, babaların doğuma girmesi, gebenin istediği refakatçi ile desteklenmesi, ebelerin doğum koçluğu yapmaları rutinler arasında yer alıyor. Kaynak EGEMENHABER

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İZSU GENEL MÜDÜRÜ KÖSEOĞLU: SİYASET ÜSTÜ ÇALIŞIYORUZ
İZSU GENEL MÜDÜRÜ KÖSEOĞLU: SİYASET ÜSTÜ ÇALIŞIYORUZ
YILMAZ KARAKOYUNLU VEFAT ETTİ
YILMAZ KARAKOYUNLU VEFAT ETTİ